ο παραγωγος μας

Ο Γιώργος Μανώλης έχει ιδιαίτερη σχέση με τις μέλισσες, εντυπωμένη προφανώς πολύ βαθιά στα γονίδιά του, αφού από την ηλικία των 8 ετών αισθάνθηκε ότι είχε «ερωτευτεί» τη μελισσοκομία αμέσως μετά την πρώτη γνωριμία του με τα μελίσσια στο Ναύπλιο . «Είχα εντυπωσιαστεί από το μελίσσι» λέει ο Γιώργος και προσθέτει: «Έμαθα πώς λειτουργεί μια κυψέλη και πώς οι μέλισσες συλλέγουν το μέλι. Γοητεύτηκα από τα μυστικά που σου αποκαλύπτει το μελίσσι και όταν έφτασα στα 35 μου πήγα στην Αγροτική Σχολή και εκπαιδεύτηκα στο επάγγελμα του μελισσοκόμου. Στη συνέχεια, ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία και αποτελεί πλέον την επαγγελματική μου απασχόληση τα τελευταία δύο χρόνια». Ο Γιώργος θεωρεί ότι ο καλός μελισσοκόμος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Για να μπορείς να ελέγχεις τα μελίσσια πρέπει να είσαι συναισθηματικά δεμένος μαζί τους. Θέλουν να είσαι ήρεμος και να τους αφοσιωθείς. Προσπαθώ να γνωρίσω καλύτερα τις μέλισσες, αλλά, καθώς ο κύκλος ζωής τους είναι μόλις 50 ημέρες, δεν προλαβαίνω να τις μάθω» λέει γελώντας.Μου ταιριάζει γιατί απαιτεί ηρεμία και υπομονή. Μπορεί η σοδειά να είναι μικρή, όμως είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού το παριανό θυμαρίσιο μέλι έχει περιεκτικότητα 50%-80% θυμαρίσιο γυρεόκοκκο και αυτό το κάνει ξεχωριστό.Η μελισσοκομία δεν εξαρτάται μόνο από τους δικούς σου χειρισμούς αλλά και από τις καιρικές συνθήκες και από τον αριθμό των μελισσών που μπορείς να διαχειριστείς. Το μελίσσι μπορεί να σου δώσει χρήματα για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου, αλλά είναι δύσκολο να στηριχτείς οικονομικά μόνο σε αυτό». Όταν τον ρωτάς πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς το αγνό μέλι, σου δείχνει αμέσως την παραδοσιακή προσέγγιση. Βυθίζει ένα κουτάλι στο μέλι και το αφήνει να τρέξει. «Η συνεχής ροή του μελιού δείχνει ότι το μέλι είναι αγνό ή, όπως λένε οι παλιοί, το μέλι φαίνεται από τη βρύση του» εξηγεί ο Γιώργος, ανοίγοντας ένα βάζο «Μέλι idimelon » με χρυσό χρώμα και έντονο άρωμα θυμαριού που φιγουράρει στα ράφια.